Daniel Breitholtz,

Daniel Breitholtz,

manager

Vad visste du om testikelcancer innan du var med i Kolla Pungen?
Ytterst lite. Jag hade ingen aning om att man kunde kontrollera sig själv, så när jag fick frågan om att delta i Kolla Pungen var mitt enda krav att jag skulle få lära mig hur man gör! Jag har ju trott mig vara ganska god kompis med min pung, men har aldrig riktigt förstått vad till exempel bitestikeln är. Idag har jag bättre koll.

Berätta lite om varför du valde att ställa upp?
Jag är berörd av cancer och älskar dessutom det Ung Cancer står för, så att ställa upp kändes som en självklarhet.

Varför tror du att många unga killar är så rädda för att uppsöka vård?
Jag har svårt att identifiera mig med att inte gå till läkaren, för det gör jag så fort jag hittar något som är konstigt. Min filosofi är ”better safe then sorry”. Men i det här fallet skulle det kunna handla om att jag inte vet vad jag letar efter, att jag inte hade vetat om det varit fel helt enkelt.

Tidigare så kände jag ju inte på min pung, eller ja, man har ju inte gjort det på det sättet innan i alla fall… Förändringen är svår att känna igen om man inte från början vet riktigt hur det ska kännas.

Har kampanjen gett dig mer info?
Gud, JA! Det krävs verkligen ingen doktorshatt för att fatta hur man gör – det är enkelt och nu vet jag. Nu handlar de bara om att påminna sig själv att kolla lite då och då.

Om du skulle ge ett råd till ung killar, vad skulle det vara?
Ta det säkra före det osäkra! Är du det minsta osäker – uppsök vård och stå på dig tills att någon har kollat att allt är som det ska. Ta hand om din kropp – va inte blyg inför det faktum att vara naken inför en annan person!

Foto: Daniel K. Johansson