Jesper Eriksen,

Jesper Eriksen,

Hockeyspelare

Vad visste du om testikelcancer innan du var med i Kolla Pungen?
Oj, det var inte så mycket alls. Jag har väl läst lite om det och jag har faktiskt kollat mig själv innan. Torsdagen innan vi fotades så gjorde jag det. Jag fick nästan ingen information då så efteråt googlade jag faktiskt testikelcancer för att få mer information.

Har du några egna erfarenheter av sjukdomen?
Inte av testikelcancer, men av andra cancerformer. Jag har bland annat en nära vän som förlorat båda sina föräldrar i cancer. Det var då jag kände nu får det vara nog, nu vill jag vara med och påverka.

Berätta lite om varför du valde att ställa upp?
Jag vill hjälpa till att se till att unga killar får rätt information, att det vet hur man ska göra och att man vågar prata om det.

Varför tror du att många unga killar är så rädda för att uppsöka vård?
Jag kan bara gå till mig själv och killarna i min närhet, jag tror att det kan ha att göra med ”macho-stämpeln”. Man tycker kanske det är pinsamt att gå till läkaren och visa upp sig, men någonstans får man svälja sin stolthet och bara göra det. Att dra ner byxorna framför en doktor kan vara känsligt. Det kände även jag när jag var där, men jag kände ändå att jag fick tag i det och göra det. Och det var inte så farligt som jag trodde. Det är ju deras jobb. I slutändan var det bara skönt att ha det gjort.

Om du skulle ge ett råd till unga killar, vad skulle det vara?
Gör det, det är så pass viktigt att kolla upp det och det gäller även ditt liv (om det är riktigt illa) så kolla upp det! Ta tag i det, bestäm dig själv för att gå dit – för ditt eget bästa! Svälj stoltheten och gör det, du kommer inte att ångra det!

Foto: Daniel K. Johansson