Navid Modiri,

Navid Modiri,

Artist/Entreprenör

Vad visste du om testikelcancer innan du var med i Kolla Pungen?
Det enda jag visste var genom en god vän som har haft det men han var runt 50 när han fick det. Han fick ett ganska klumpigt besked av sin läkare som sa “du har tesikelcaner och du kommer inte klara dig”. Precis så fick han det. Han blev ganska chockad. Han arbetar med bemötande och kommunikation så när han fick beskedet lämnade över sitt visitkort till läkarn och sa “så kan du faktiskt inte ge någon ett cancerbesked”.

Han gav sig sedan fan på att klara sig och det gjorde han. Idag är han friskförklarad sen cirka 4 år tillbaka.

Rent faktamässigt vet jag däremot ingenting. Någonstans har jag nog tänkt att det är något man får när man blir gammal. När Julia (Julia Mjörnstedt, generalsekreterare Ung Cancer) berättade för mig att det var den vanligaste diagnosen bland unga vuxna kom det som en överraskning. Jag hade ingen aning om det.

Berätta lite om varför du valde att ställa upp?
När jag fick veta att testikelcancer var den vanligaste formen bland unga så slog det mig att jag aldrig någonsin pratat om det med mina kompisar, fått information eller fått någon kallelse för att jag borde kolla pungen. Eller att jag själv borde göra det. Det skrämde mig. Det skrämde mig att det var så lite fokus på att prata om det. Både faktamässigt och bland unga män. Jag har pratat med mina killkompisar om massa olika saker gällande det området men aldrig om testikelcancer. Det har aldrig slagit oss att det varit en risk. Och det är anledningen till att jag ville vara med. På samma sätt som vi pratar om bröstcancer så borde vi prata om testikelcancer. Därför vill jag använda mina kontakter och mitt nätverk för att öppna upp för dessa samtal och sprida information.

Varför tror du att många unga killar är så rädd för att uppsöka vård?
Jag tror det beror på att det ses som en svaghet att prata om sjukdom, rädsla, känslor och alla de sakerna. De associeras missvisande som svagheter och som man eller som kille exponera sig eller visa sig sårbar, i synnerhet när det gäller något så laddat som pungen, är tyvärr ofta svårt. Många är rädda för att inte ses lika mycket som män. Därför tror jag många drar sig från att kolla upp det.

Det är inte problemfritt men jag upplever att de killar och män jag umgås med är öppnare och har lättare att prata om saker. Och för varje år skapar vi en mer och mer öppen kompiskultur. Men det är långt ifrån det optimala och hur jag hade velat att det skulle vara. Jag har privilegiet att umgås med män som har en annan jargong och öppenhet men det är fortfarande inte lätt.

Har kampanjen gett dig mer info?
Jag har fått mer fakta men jag tror inte fakta är anledningen till att vi kommer prata mer om det. Det handlar mer om att skapa en öppenhet inför de här frågorna för att kunna prata om dem.

Vi kan inte informera bort det, vi behöver inspirera till en öppenhet. Både kvinnor och män i positioner som kan påverka (förebilder, politiker, fotbollspelare, artister etc) när det börjar sätta ton det är då vi kommer att se en förändring.

Om du skulle ge ett råd till unga killar, vad skulle det vara?
Jag tror inte det är inte så enkelt som att säga gå och kolla pungen. Någonstans tror jag det handlar mer om att stötta varandra och skapa möjlighet att prata om dessa saker, då kommer också killar att gå och kolla upp sig.
Hjälp varandra och skapa trygghet i kompiskretsen. Visa dina killkompisar att det är okej och att det är en styrka att prata om dessa saker. Omdefiniera vad som är starkt och manligt att göra. Istället för att vara tyst och stolt, och gå runt med en oro och rädsla på insidan – omdefiniera. Och när vi börjar göra det så kommer vi gå och kolla pungen utan att känna att vi skämmer ut oss, utan att känna att det är något farligt.

Foto: Magnus Egger