Nicke Borg,

Nicke Borg,

artist

Vad visste du om testikelcancer innan du var med i Kolla Pungen?
Oj… jättelite! Ingenting typ. Jag har haft mycket kontakt med cancer de senaste åren, men just testikelcancer hade jag ingen kunskap om.

Har du några egna erfarenheter av sjukdomen?
Det är ingen i min närhet som har haft testikelcancer. Min svärfar dog i prostatacancer och jag har förlorat andra nära i leukemi. Pappa har haft cancer i käken, men inte testikelcancer. Cancer är ju precis överallt, och det finns ju inte någon som inte känner någon som har eller har haft det.

Berätta lite om varför du valde att ställa upp?
Jag blev tillfrågad av min kära vän Daniel Breitholtz, och det var ingenting att fundera över! Kan man vara med och påverka och lyfta viktiga grejer så anser jag att man ska det.

Vad vet du nu, nu när du är med i Kolla Pungen?
Jag har blivit mer uppmärksam och kommer regelbundet känna efter. Vi killar kliar oss i pungen ofta men vi kollar inte på det sättet, men det kommer jag göra från och med nu.

Varför tror du att många unga killar är så rädda för att uppsöka vård?
Vissa tycker säkert att det är pinsamt och jobbigt, andra har nog inställningen att ”asch jag orkar inte”. Man ska liksom inte vara så pjåkig. Själv har jag strippat inför kvinnliga läkare och vi säger alltid ”hellre en gång för mycket än en gång för lite”. Jag tycker inte det är pinsamt, oavsett vad man ska kolla upp! Det är bara att gå och göra det.

Om du skulle ge ett råd till ung killar, vad skulle det vara?
Känns något knas, gå inte och dra på det – kolla upp det! Och prata med människor om det, så du kan få stöd och hjälp i din närhet.

Foto: Daniel K. Johansson